מנהלים תיק השקעות בבנק? כך תגדילו את התשואה השנתית שלכם!
קרא עודבאמצעות הטבות מס שונות, ישראל מקדמת השקעה במוצרים כגון קופות גמל ופוליסות פיננסיות, המאפשרים חשיפה לנכסים לא סחירים. כך מצמצמים את החשיפה לשוק ההון ומגדילים את הפיזור בהשקעות
הטלטלות העוברות על שוק ההון מדאיגות לא מעט אנשים – במיוחד את אלה שרוב כספי החיסכון שלהם, או כולם, מושקעים בשוק זה. בישראל, רוב האזרחים מנהלים את כספי הפנסיה והחיסכון שלהם באמצעות יועץ בבנק, ומשמעות הדבר שהכסף מושקע בעיקר בשוק ההון – באמצעות מוצרים כגון קרנות נאמנות, תעודות סל ועוד. בנסיבות אלה, ירידות חדות בשוק ההון עלולות לפגוע בכספי הפנסיה והחיסכון שנחסכו במאמץ רב.
הבעיה קשה במיוחד כשמדובר בחוסכים בני 50 ומעלה, שלא נותרו להם עוד שנים ארוכות לצבירה הפנסיונית, ולכן הם רגישים במיוחד לאובדן ערך בתיק ההשקעות כתוצאה מירידות בשוק ההון. מדינת ישראל, שזיהתה את הבעייתיות שבתלות החוסכים בשוק ההון, מבקשת לעודד את החיסכון גם באמצעים נוספים, המסייעים לפזר סיכונים ולהקטין את הסבירות לפגיעה.
במטרה למשוך את הציבור לסוגי השקעות נוספים ומגוונים יותר, מעניקה המדינה הטבות פנסיוניות שונות – כמו למשל תיקון 190, הקובע כי חוסכים בני 60 ומעלה ייהנו מהטבת מס משמעותית אם יפקידו כספים בקופת גמל. מדוע דווקא קופת גמל? בין היתר מאחר שבאמצעות קופת גמל, ניתן להשקיע חלק מכספי החיסכון בנכסים לא סחירים – כלומר, כאלה שלא ניתן לקנות ולמכור בבורסה, בניגוד למניות ואג"ח.
פיזור הולם של הסיכונים
נכסים לא סחירים הם נכסים שלאדם הפרטי אין דרך להיחשף אליהם, שכן רק גופים מוסדיים יכולים להשקיע בהם. המשמעות היא שמי שמנהל חיסכון בבנק לא יכול להשקיע בנכסים לא סחירים – וניתן לעשות זאת רק במוצרים כגון קופת הגמל שהזכרנו כאן. בעזרת מוצרים אלה, יכול החוסך להשתתף בהשקעה בפרויקטים של נדל"ן ותשתית, בהלוואות פרטיות, בקרנות הון סיכון ועוד. כך למשל, מעניין לגלות שכביש 6 נבנה באמצעות השקעה של כספים פנסיוניים.
חשוב לציין שהשקעות לא סחירות מקטינות את סטיית התקן ביחס לתיק השקעות רגיל. בנוסף, מספר ניירות הערך שניתן להשקיע בהן בבנק פחותה ביחס לאלטרנטיבות וכל זאת מפחית את הסיכון.
יתרונם הגדול של נכסים לא סחירים – המסביר מדוע המדינה מבקשת לעודד את ההשקעה בהם – הוא העובדה שהם מאפשרים למשקיעים לפזר את הסיכון בצורה רחבה ומאוזנת, היות שהם מקטינים את החשיפה שלהם לשוק ההון העלול להיות תנודתי ביותר. כך למשל, בעוד הבורסות בעולם פתחו את 2018 בעוצמה, הרי שמאז נמחקו כמעט כל העליות בשל גורמים שונים, למשל החשש ממלחמת סחר עם סין, פתיחת הסכם הגרעין עם איראן, וטלטלות פוליטיות במדינות כגון איטליה וספרד, המובילות לחוסר ודאות. במצב כזה, נכסים לא סחירים יכולים לאזן את תשואת התיק. במילים אחרות, אם תראו חדשות וידברו על נפילות בשוק ההון, לרוב במצבים אלו ההשקעה בנכסים לא סחירים לא תיפגע.
חוסכים יכולים להיחשף לנכסים לא סחירים גם באמצעות פוליסות פיננסיות, הידועות גם כפוליסות חיסכון. בפוליסות אלו יכולים המשקיעים לבחור בין מגוון מסלולים בעלי רמות סיכון שונות מהסולידי ביותר ועד לספקולטיבי ביותר עם תמהילי השקעה שונים, כולל נכסים לא סחירים; והן נהנות גם מנזילות גבוהה, כאשר החוסכים יכולים למשוך את הכסף בכל עת.
אפיק השקעה אחר המתאים במיוחד למי שרוצים להגן על כספי הפנסיה שלהם מנפילות חדות בשוק ההון, הוא כמובן הנדל"ן. ניתן להשקיע ישירות בנדל"ן – דירות, משרדים ושטחים מסחריים, בישראל או בחו"ל; אך מי שאינו מעוניין בטרחה הכרוכה ברכישת נכס, יכול להשקיע בנדל"ן בעקיפין, באמצעות השקעה במימון פרויקטים יזמיים שונים בתחום זה, כאשר כיום מדובר בהשקעה שאפשרית כמעט בכל סכום.
כל אפשרויות החיסכון הללו הן דרכים טובות להגן על כספי הפנסיה שלכם מפני ירידות בשווקי ההון – באמצעות פיזור הסיכון באפיקים שונים. כאמור, גם המדינה מבקשת לעודד לכך את החוסכים – במיוחד אם הם מתקרבים לגיל הפנסיה, כשבמקרה זה, משבר נרחב בשוק ההון עלול למחוק חלק ניכר מהכספים שצברו כאשר טווח החיסכון הוא קצר יחסית.
בשורה התחתונה, בניהול החיסכון באמצעות יועץ בבנק או תיק מנוהל בבית השקעות לא ניתן להגיע לפיזור ראוי שכן כל הכסף מנוהל בשוק ההון, ולרוב בעלויות גבוהות. שילוב של אפשרויות חיסכון נוספות כמו פוליסות חיסכון או קופת גמל במסגרת תיקון 190 ישיגו גם פיזור השקעה וגם הטבות מס משתלמות, לצד הקטנת הסיכון, התנתקות מעמלות הבנקים ועוגן של תשואה בתיק הפיננסי שלכם.