מנהלים תיק השקעות בבנק? כך תגדילו את התשואה השנתית שלכם!
קרא עוד"בכל הנוגע לתכנון פיננסי, הישראלים פועלים
בדיוק כמו ההורים שלהם. לכן, אין זה מפתיע שרבים מהם
עדיין תלויים בהוריהם מבחינה כלכלית"
"אוהד אבירם, מתכנן פיננסי רואה את בני הדור האבוד שחוזרים לגור אצל ההורים ומתריע:
ללא חישוב מסלול מחדש לתכנון פיננסי המותאם לימינו, גם ילדיהם יהיו תלויים בהם כלכלית"
אוהד אבירם – מתכנן פיננסי ופנסיוני עצמאי,
יועץ למשפחות בעלות הון פנוי של מיליון ₪ ומעלה, בוגר תואר ראשון בכלכלה וניהול,
הבעלים של מיסטר וי – אתר לאבחון פיננסי, מחבר הספר
"מלכה בפיננסים" וכותב מאמרים באתרים הפיננסיים המובילים.
תושב פרדס חנה, נשוי + 1.
אוהד, מדוע להערכתך התנהלות הישראלים בכל הנוגע לתכנון פיננסי, לוקה בחסר?
הכול מתחיל בחינוך. בנג'מין פרנקלין אמר ש"השקעה בידע תמיד משלמת את הריבית הגבוהה ביותר" ופה קבור הכלב… ההשכלה הפיננסית פשוט אינה זוכה למקום ראוי בתוכנית הלימודים במערכת החינוך ובמקרים רבים, גם הסטודנטים באוניברסיטאות ובמכללות לא רוכשים ידע חיוני בכל הנוגע לתכנון פיננסי, השקעות בשוק ההון, מוצרי חיסכון שונים והיערכות נכונה לפרישה.
מהי המשמעות של התנהלות זו ברמה האישית והלאומית?
חוסר ידע הבסיסי בתחום התכנון הפיננסי מוביל לדורות של אזרחים שהתנהלותם הפיננסית לקויה. בעלי משפחות שעובדים ומייצרים משכורת נאה סובלים ממחנק כלכלי ובמו ידיהם הם פוגעים בסיכוי שלהם לחיות חיי רווחה נוחים ומפנקים בגיל השלישי. ברמה הלאומית אנחנו מייצרים אט אט דור שיזדקק לתמיכה מקופת המדינה, כלומר מכולנו.
אבל לדור ההורים שעבדו כל חייהם, יש בד"כ פנסיה טובה. האם אנחנו נקבל פחות?
כמובן. בני הדור הצעיר ודור הביניים יכולים רק לחלום על התנאים הפנסיוניים של דור ההורים. כיום אנחנו מתחילים לעבוד בגיל מאוחר יותר, מחליפים עבודות בקצב מסחרר, לא שומרים על רציפות תעסוקתית ובניגוד להורינו, אנחנו לא "שמים כסף בצד" לשעת צרה. כלומר, אנחנו לא צוברים מספיק כסף לפנסיה ומצד שני, תרבות הצריכה אינה מאפשרת לנו לחסוך כסף באופן עקבי. ואם זה לא מספיק, גם נתוני המאקרו פועלים נגדנו: תוחלת החיים עולה, מקדם הקצבה עולה, התשואות נמוכות יותר, ביטוח לאומי נמצא בגירעון עצום וקצבת הזקנה העתידית עלולה להצטמצם משמעותית. כלומר, כדי ליהנות מפנסיה סבירה ולא להפוך לקשישים עניים, עלינו להתחיל לתכנן את חיינו מבחינה פיננסית, כבר היום!
מה הוא בעצם תכנון פיננסי?
תכנון פיננסי הוא תהליך אסטרטגי להגדרת המטרות והיעדים החשובים בחיים ולהגשמתם. התהליך
דורש היכרות רחבה עם כלי ההשקעה השונים, כולל השקעות אלטרנטיביות, בהבנת משמעות רמות הסיכון וטווחי ההשקעה ובתכנון מס מיטבי. לצערי, הישראלים, הנחשבים למשקיעים שמרנים, מסתפקים בייעוץ השקעות בבנק ומנהלים תיק השקעות המתאפיין בתמהיל של כ-20% מניות וכ-80% אג"ח – תמהיל דומה מאוד לזה שיש להם בקרנות ההשתלמות ובקופות הגמל שהמליץ להם סוכן הביטוח הפנסיוני וזו טעות גדולה.
נשמע שאנחנו שקולים ואחראיים. איפה הבעיה?
העולם משתנה. הטלטלות שחווינו בשנים האחרונות בשוק ההון, יחד עם סביבת הריבית האפסית, אג"ח קונצרני שנחשב בעבר לאפיק השקעה סולידי, אך בשנים האחרונות מגלה מאפיינים מנייתיים (תשאלו את משקיעי האג"ח של קבוצת דלק שחוו זאת על בשרם) – כל אלו מחייבים אותנו לחשב מסלול מחדש בכל הנוגע להרכב תמהיל ההשקעות ואופן ניהולו.
אבל לכולנו יש יועץ השקעות בבנק ויעוץ פנסיוני… האם הם לא עושים את עבודתם?
מרבית הישראלים מנהלים את ההון הפנוי שלהם בבנקים, בחברות הביטוח ו/או בבתי השקעות באמצעות יועץ בבנק וסוכן ביטוח פנסיוני במקום העבודה – ללא כל סנכרון ביניהם ובלי גורם שרואה את התמונה המלאה ומגדיר את אסטרטגיית ההשקעה, את טווחי ההשקעה ואת רמת הסיכון.
לכן, במקרים רבים, במקום לשלב בין אפיקי השקעה סולידיים לטווח קצר ובינוני ואפיקי השקעה מנייתיים לטווח ארוך ולנהל בחוכמה אפיקי השקעה פטורים ממס וחייבים במס, הישראלים בוחרים בברירת המחדל וכך פוגעים ביכולתם למקסם תשואות לאורך זמן. ועוד לא דיברנו על פעולות ספונטניות הנעשות בהיעדר יד מכוונת, מתוך היסטריה, כמו מכירת תיק השקעות בשיא המשבר ופספוס של תיקונים בשוק ההון.
הזכרת קודם "השקעות אלטרנטיביות". למה הכוונה?
השקעות אלטרנטיביות שנקראות גם "נכסים בלתי סחירים" הן השקעות מחוץ לשוק ההון, המספקות למשקיעים תשואה יציבה ונאה ובמרבית המקרים מוסכמת מראש (כל עוד הכול פועל כמתוכנן). ביניהן ניתן למצוא קרנות השקעה בתשתיות ונדל"ן מניב או יזמי, קרנות השקעה פרטיות ("פרייבט אקוויטי") הרוכשות חברות ונכסים עם פוטנציאל השבחה, חוב לא סחיר, הלוואות חברתיות המהוות פלטפורמה אינטרנטית שמתווכת בין משקיעים ללווים, מטבעות דיגיטליים ועוד. לרוב, ההשקעות האלטרנטיביות אינן תנודתיות כמו שוק ההון ולכן הן משמשות "בולם זעזועים" לרכיב המנייתי שבתיק. הן לא מושפעות מפסיכולוגיה של משקיעים כמו בשוק ההון והמשקיע בהן לא יכול לקנות ולמכור את השקעתו בהינף אצבע – מה שתורם ליציבות ההשקעה.
האם ההשקעות האלטרנטיביות מיועדות לכל משקיע?
בהחלט – והיום יותר מתמיד. עולם ההשקעות מציע כיום אפיקים ומוצרים המאפשרים לכל משקיע לפזר את הסיכונים הקיימים בשוק ההון התזזיתי ולגוון את תמהיל ההשקעות שלו. כך, מכשירי השקעה חדשים מעולם ההשקעות האלטרנטיביות וגם כאלו שהיו נגישים למשקיעים כשירים או מוסדיים, פתחו את השער למשקיעים קטנים בעלי סכומים של עשרות אלפי שקלים ומעלה שיכולים להשקיע בהם בצורה ישירה, בחלק מהמקרים ע"י רכישת יחידות השתתפות, וכמובן להיחשף להשקעות אלטרנטיביות בצורה עקיפה דרך פוליסות החיסכון, קופות הגמל להשקעה וקרנות ההשתלמות.
רבים בשוק מכירים אותך כ"מיסטר וי". במה מדובר?
מיסטר וי היא פלטפורמה אינטרנטית חינמית המאפשרת לכל אחד ואחת ללמוד להתנהל נכון בעולם הפיננסים והביטוח. את מיסטר וי יזמתי והקמתי בשיתוף אנשי מקצוע מהמובילים בישראל בתחום הפיננסים והביטוח ומאז אני מקבל הצעות מגופים שונים המעוניינים לרכוש אותו. מכיוון שאני מאוד מחובר למיסטר וי, אני עדיין ממתין להצעה מפתה מספיק שתגרום לי לשחרר אותו לדרכו.
מה מיסטר וי מציע לקהל הישראלי?
מיסטר וי מרכז מידע יקר ערך על מוצרים פיננסיים שונים, מעלה את הנושא החשוב של התנהלות פיננסית נכונה למודעות שלהם, מספק להם את המוטיבציה להשביח את תמהיל ההשקעות ותיק הביטוח שלהם ומציע להם שפע של עצות וטיפים לשיפור מצבם הפיננסי כיום ובעתיד. כל שנדרש מהגולשים באתר הוא להקליד מספר נתונים ומיסטר וי יוצר עבורם תמהיל מיטבי, אובייקטיבי מותאם אישית, קל ופשוט להבנה.
אני מחזיק את הספר שכתבת: "מלכה בפיננסים". מדוע צריך ספר ייעודי לנשים?
מדי יום אני פוגש במסגרת תפקידי כמתכנן פיננסי ופנסיוני, נשים הנהנות מרמת הכנסה גבוהה שנמנעות מלטפל בנושאים הפיננסיים מסיבות שונות: בגלל תפיסות חברתיות ותרבותיות שגויות, פחד להיכנס לתחום הפיננסים וההשקעות או חוסר הבנה מהי המשמעות הקריטית של תכנון פיננסי לעתידן הכלכלי.
לתפיסתי, לנשים שבמרבית המקרים הן אלו שמנהלות את הכלכלה המשפחתית השוטפת, יש את כל התכונות להיות משקיעות טובות. הן רואות לטווח ארוך, הן זהירות וסבלניות ומעל הכול, בניגוד אלינו, הגברים, הן לא מאפשרות לאגו להתנפח ולהסתיר להן את העובדות. לכן, אין זה מפתיע שמרבית המשקיעות שאני מכיר, משיגות בממוצע תשואות גבוהות יותר מהגברים…
מה הן התועלות שהנשים יפיקו מהספר?
הספר "מלכה בפיננסים" הוא הבייבי שלי. כתבתי אותו במשך שנה וחצי, זיהיתי צורך אמיתי של נשים (ולא רק) עם הון פנוי של עד 100 אלף ₪ המעוניינות להפיק יותר מהכסף שלהן. אם לומר את האמת הוא מתאים גם למי שמנהלות יותר מ100 אלף ₪.
המדריך המעשי מאפשר לכל אחת להפוך למנכ"לית של עתידה הכלכלי. כלומר לא להשאיר למומחים בבנק, בחברות הביטוח ובבתי ההשקעות לקבוע את העתיד שלה, שכפי שציינתי לא מסונכרנים ביניהם, אלא לבחור באופן מושכל את גופי ההשקעה, לנהל ביעילות את השקעותיה, להתוות ליועצים ולמומחים השונים את הדרך לפי האסטרטגיה שמתאימה לה בהתאם לרמות הסיכון וטווחי ההשקעה שהגדירה לעצמה ולפקח על ביצועי המומחים. מלכה שתפעל לפי ההנחיות הפשוטות והברורות שבספר, תוכל במינימום זמן ומאמץ להשיג תשואות יפות ויציבות יחסית לאורך שנים וליהנות מעצמאות כלכלית.
האם לא פשוט יותר לשכור מתכנן או יועץ פיננסי?
ליווי וייעוץ של מתכנן פיננסי זה פתרון אידיאלי, אך המתכננים הבכירים והמנוסים מעדיפים להתמקד בתיקי השקעה בהיקף של מאות אלפי שקלים ואף מיליונים. כשמדובר בתיק בהיקף נמוך, הם עלולים לדרוש תמורה גבוהה מאוד שמנותקת מהסכום שאותה קוראת מנהלת – וכאן מלכה בפיננסים מספק מענה מקיף.
האם מלכה בפיננסים הוא ספר משנה חיים?
לגמרי! נשים שפעלו לפי ההנחיות מספרות שהן מרגישות שהשליטה על חייהן הפיננסיים חזרה לידיים שלהם ושהן נהנות מתשואות שלא הכירו קודם. אבל מה שיפה בספר "מלכה בפיננסים" שהוא לא רק עוזר לנשים להתנהל נכון ולהשיג תשואות נאות כאן ועכשיו. הוא גם פותח בפניהן צוהר לעולם המרתק של ההשקעות והפיננסים שעד כה נמנעו מלהיכנס אליו.
בזכות הספר, רבות מה"מלכות" עשו צעד נוסף קדימה, השקיעו זמן ולמידה והפכו למשקיעות שהגדילו את היקפי ההשקעה ואת רמות הסיכון ונהנות מאז מתשואות יוצאות דופן, אבל לא פחות חשוב – הן יוצרות לעצמן במו ידיהן עתיד כלכלי בטוח ויציב.